adilla osman

adilla osman

Friday, 27 May 2011

hari kelima ~


Post Mortem ~

perkara yang tak di jangke ya buat .

pengalaman yang tak dapat lupe sampai bile2 .

hurrrmmm !

patient nih kena himpap dengan serpihan kayu balak .
so, disebabkan hentakkan yg kuat 
die punye skull pecah ..
dan menyebabkan internal bleeding then 
menyebabkan kematian ~

benda first yang kena buat dalam post mortem nih ,
kena buat pengecaman mayat dulu ..
then, kena amek gamba sebelum dan selepas 
post mortem sebagai bukti ..

da abes pengecaman, amek gamba, dokter da check sume,
bermula la segale nye ~
uhuhuh .

first, kulit kepala di potong ~
mule dari hujung telinga belah kiri hingga hujung telinga kanan ~
kulit kepala yang belah atas di tarik ke depan ~
yang belah bawah di tarik ke bawah ~

 skull yang belah atas oke je ,.
tapi yang belah bawah da pecah ~
teruk gak ..
hurmm !

da tengok sume2 ..
dokter pun da confirm punca kematian,

kena la jahit balek kulit kepala tuh ..
so, dapat la pengalaman menjahit kulit kepala ..
hurmm .. agak payah sebab tebal + liat . uuhuhu
( time kasih abg MA yg ajar jahit )
ehehhe .

da siap2 jahit, bersih kan la pulak badan nye ~

then, terus anta kat family patient ~

hurrrm !

time kasihh staff a&e hosp. sg. Siput 
bagi yaa kesempatan ikut buat post mortem !!!
insyAllah lepas nih bole la tengok lagi ~
:D




No comments:

Post a Comment