adilla osman

adilla osman

Saturday, 17 September 2011

saya KEMBALI ! ahahahahhahaha !!!!

ahahhaha ! 


suda ingat kembali pasword sayaa ! 
ahahhah .


rindu nak mengarut dalam blog nih . 


ehehhehe . :D

Sunday, 29 May 2011

memenatkan ~


nama je hujung minggu mase untuk berehat, off day ~
 tapi macam2 kena buat ..

huurrmmm !

nak kena packing barang2 balek umah
yang bekotak2 nih ,

nak kena siapkan report lagi ,

clerking case lagi ,

buku log lagi ,

huurmm !

sangatt pennaatttt ~


Friday, 27 May 2011

hari kelima ~


Post Mortem ~

perkara yang tak di jangke ya buat .

pengalaman yang tak dapat lupe sampai bile2 .

hurrrmmm !

patient nih kena himpap dengan serpihan kayu balak .
so, disebabkan hentakkan yg kuat 
die punye skull pecah ..
dan menyebabkan internal bleeding then 
menyebabkan kematian ~

benda first yang kena buat dalam post mortem nih ,
kena buat pengecaman mayat dulu ..
then, kena amek gamba sebelum dan selepas 
post mortem sebagai bukti ..

da abes pengecaman, amek gamba, dokter da check sume,
bermula la segale nye ~
uhuhuh .

first, kulit kepala di potong ~
mule dari hujung telinga belah kiri hingga hujung telinga kanan ~
kulit kepala yang belah atas di tarik ke depan ~
yang belah bawah di tarik ke bawah ~

 skull yang belah atas oke je ,.
tapi yang belah bawah da pecah ~
teruk gak ..
hurmm !

da tengok sume2 ..
dokter pun da confirm punca kematian,

kena la jahit balek kulit kepala tuh ..
so, dapat la pengalaman menjahit kulit kepala ..
hurmm .. agak payah sebab tebal + liat . uuhuhu
( time kasih abg MA yg ajar jahit )
ehehhe .

da siap2 jahit, bersih kan la pulak badan nye ~

then, terus anta kat family patient ~

hurrrm !

time kasihh staff a&e hosp. sg. Siput 
bagi yaa kesempatan ikut buat post mortem !!!
insyAllah lepas nih bole la tengok lagi ~
:D




Thursday, 26 May 2011

hari keempat ~


Alhamdulillah ~

makin banyak prosedur yang di praktikkan di Hosp. Sg. Siput nih ~

uhuhuhhu . 

set IV drip ~
pengambilan spesimen darah ~
pasang CBD ~

prosedur yang baru pn banyak di ajar oleh staff2 a&e Hosp. Sg. Siput nih ~

pasang CBD kat patient pompuan ~
cara pengendalian mesin ECG ~

tapi pengalaman yang tak kan lupe ..
ikut ambulans call !
first time oke ..
ahahha .
even bukan kes berat
tapi sangat teruja yee ~
duduk sendiri dalam ambulans sebagai pelatih paramedik dengan bunyik 
*ninoninoninoninooo ~
ahahhahhahha . :D


tapi tadi kesian kat sorang patient sindrom down nih ..
mase datang oke , sedar ..
balek2 dari ceramah fire extinguisher yang sangat mengantuk tuh,
tengok2 patient tadi da tak sedar ..
da siap kne buat intubation lagii ..
uhuhuh .
sayu je tengok ..
mude lagi .. baru 17 tahun ..
dokter diagnos meningitis ~

hurmmm .
pape pun moge Allah panjangkan umo adik tuh ~
amin ~





Wednesday, 25 May 2011

hari ketiga ~


masih di shift pagi ~

huuurrrmmm ...

better than yesterday ~ 
kalau semalam pagi2 kne check list ambulans,
tapi hari nih kne check emergency beg pulak ~
ahahhha . :D

suda berani amek darah melalui IV ..
( mintak maaf la makcik kalau sakit , ya nih budak baru belajar)
ehehheh . :D


suda pandai buat eye irrigation ( cucian mate ) ..
*time kasih abg MA ! 
ahahha . :D


tapi hari nih rase agak penat dari semalam ..
even rase nye tak lah ramai patient sangat ..
maybe sebab dengar cerita pengalaman abg2 MA nih kot .
bukan ape .. best .. tapi .. ehehhe . 
so, ngantuk + penat jadi nye ~
uhuhuhu . (0_o)  



Tuesday, 24 May 2011

hari kedua ~


hurrmmm !

hari ini punye cerita pula ...

lebih menarik dari yang semalam ~

awal2 pagi jee da kena check list ambulans ..
first time jejak kaki dalam ambulans . 
baru tahu banyak barang yang sepatotnya ada dalam satu ambulans tuh ..
kesian kn ?? ahahha . :D

hari nih da mula berani dan confident dari semalam ...
kalau semalam hanya berani perhati tapi hari nih da berani buat sendiri .
ahahhaaah . :D

vital sign tak payah cakap ,
pantang ade patient yang nak kena check vital sign, lajuu jee .
ehheheh . :))

hari nih bole di katakn banyak benda ya belajar ...
dok kat admision counter , 
daftarkan pesakit ..
tengok sama ada red zone , yellow zone , atao green zone ..
kalau patient kne refer wad , patient discaj macam mne nak kne buat ..
(time kasih pakcik PPK ) ;))

belajar benda yang sepatotnya sem 3 baru belajar, tapi ya da belajar dlu ..
pasang POP (plaster of paris) ,

yang lain2 tuh , 
masuk kn IV drip ,
dressing bedsore ,
( memank terbaik lah bedsore ! ) ahahhah . :D

yang paling2 tak kn lupe ,
pasang CBD (catheter bladder drainage) ..
senang cite ,
masuk kn tube dalam lelaki punye untuk patient yang ade masalah pengeluaran urin .. 
uhhhh ! gementar gile . 
tapi best sebab dapat belajar yang real punye .
bukan ape , untuk proses pembelajaran ~
ahahhah . :D


p/s  : harap2 dapat jumpe kes2 yang lebih mencabar . uhuhuhuh





hari pertama ~


assalamualaikum ~

 semalam , 23/5/11 bermula la hari pertama ya di a&e Hospital Sg. Siput 
sebagai pelatih pembantu perubatan ~

hurm , perasaan ?? 

happy !
teruje !
takot !
gementar !
blurr !

ahahahhah . :D

first day tengok2 je sume prosedur2 ..
nak buat tapi takot .. (o_0)

yang brani buat ,
check vital sign ..
tuh jee .. hurm !

 tapi yang tak bole bla tuh,
first2 day da kne 'sound' dengan sorang abg MA nih ..
pagi2 pulak tuhh .
uhhhh ~

die marah sebab tak tegor, dengan tak kenal kn diri ..
tak bole blaa !
spoil mood gile .. (0_o)

tapii .. bile da lame2 tuh , abg MA nih pun oke ~
die da mule mesra2 dengan kteorang ..
bukan teman tapi mesra !
tapi ramah ~
macam2 die ajar .
ehehhehehehhe :D

abg2 MA yg lain pun best sangat !
sporting, tak lokek ilmu ~
suke mengajar ~

bukan abg MA je, staff2 pn best !
sangat sporting !

harap2 hari2 yang seterusnya nih pn 
mereka masih sporting seperti hari semlm ~

:D