adilla osman

adilla osman

Tuesday, 24 May 2011

hari kedua ~


hurrmmm !

hari ini punye cerita pula ...

lebih menarik dari yang semalam ~

awal2 pagi jee da kena check list ambulans ..
first time jejak kaki dalam ambulans . 
baru tahu banyak barang yang sepatotnya ada dalam satu ambulans tuh ..
kesian kn ?? ahahha . :D

hari nih da mula berani dan confident dari semalam ...
kalau semalam hanya berani perhati tapi hari nih da berani buat sendiri .
ahahhaaah . :D

vital sign tak payah cakap ,
pantang ade patient yang nak kena check vital sign, lajuu jee .
ehheheh . :))

hari nih bole di katakn banyak benda ya belajar ...
dok kat admision counter , 
daftarkan pesakit ..
tengok sama ada red zone , yellow zone , atao green zone ..
kalau patient kne refer wad , patient discaj macam mne nak kne buat ..
(time kasih pakcik PPK ) ;))

belajar benda yang sepatotnya sem 3 baru belajar, tapi ya da belajar dlu ..
pasang POP (plaster of paris) ,

yang lain2 tuh , 
masuk kn IV drip ,
dressing bedsore ,
( memank terbaik lah bedsore ! ) ahahhah . :D

yang paling2 tak kn lupe ,
pasang CBD (catheter bladder drainage) ..
senang cite ,
masuk kn tube dalam lelaki punye untuk patient yang ade masalah pengeluaran urin .. 
uhhhh ! gementar gile . 
tapi best sebab dapat belajar yang real punye .
bukan ape , untuk proses pembelajaran ~
ahahhah . :D


p/s  : harap2 dapat jumpe kes2 yang lebih mencabar . uhuhuhuh





No comments:

Post a Comment